Varoitus ”hakemistohuijareista”

Jyväskylän Messut Oy:n järjestämien tapahtumien messuoppaat julkaistaan painettuna luettelona tai lehtiliitteenä, mahdollisesti yhteistyössä mediayhteistyökumppanin kanssa. Perustiedot virallisessa messuoppaassa ovat näytteilleasettajille ilmaisia, vain mainostilasta veloitetaan tapahtumakohtaisesti. Maksullisten internet-hakemistojen kanssa emme ole missään tekemisissä, ja mielestämme niistä ei ole hyötyä myöskään näytteilleasettajille.

Eräät messuillamme mukana olleet yritykset ovat saaneet tietopyynnöksi naamioituja kirjeitä ainakin FAIR Guide ja EXPO Guide -nimisiltä julkaisuilta. Kirjeessä tarjotaan / tarkistetaan yrityksen tietoja sähköiseen hakemistoon, ja englanninkielisestä viestistä saa helposti sen kuvan, että palvelu on ilmainen. Sopimuksen sitovuus ja hinta (jopa yli 1200 euroa) on kuitenkin piilotettu pitkien sopimusehtojen uumeniin.

Joidenkin yritysten vastattua kirjeeseen / allekirjoitettua lomakkeen on heille tullut lasku, jossa viitataan sopimukseen. Kun yritys on halunnut peruuttaa ”tilauksen” tai purkaa sopimuksen, siitä on kieltäydytty ehdottomasti. Hakemistohuijarit luottavat siihen, että aina on joku joka vastaa pyyntöön, ja maksaa laskunkin oikeustoimien pelossa. Niihin ei kuitenkaan koskaan ole uhkailusta huolimatta ryhdytty.

Vaikka lomakkeessa viitataan johonkin messutapahtumaamme, Jyväskylän Messuilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Olemme kieltäneet kyseisiä julkaisuja tekeviä yrityksiä ottamasta yhteyttä näytteilleasettajiimme, mutta ulkomaalaisten yritysten suhteen olemme aika voimattomia.

Älkää siis vastatko vieraskielisten lomakkeiden lähettäjille millään tavalla, ellette halua tietojanne kyseiseen julkaisuun (allekirjoittamalla lomakkeen sitoudutte jopa kolmeksi vuodeksi maksamaan yli 1200 euroa vuodessa). Jos ette ole varma viestin asiallisuudesta, ottakaa yhteys meihin asian tarkistamiseksi.

Tilaa sähköinen uutiskirjeemme!

Lähetämme sinulle 2-3 kertaa vuodessa sähköpostia KyberTurvallisuus-messujen ajankohtaisista asioista. Voit milloin tahansa halutessasi perua uutiskirjeen tilauksen.